Εκπαιδευτικό Μάθημα για Νηπιαγωγείο με Scratch 3: Γνωρίζοντας τον Προγραμματισμό μέσα από το Graph Paper Programming

Εισαγωγή

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος στο νηπιαγωγείο, πραγματοποιήσαμε ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό μάθημα προγραμματισμού για τα παιδιά χρησιμοποιώντας το Scratch 3 και την τεχνική “Graph Paper Programming”. Το συγκεκριμένο μάθημα είχε ως στόχο να εισαγάγει τα παιδιά στις βασικές έννοιες του προγραμματισμού με απλό και προσιτό τρόπο, ενισχύοντας τις ικανότητές τους στη λογική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων.

Τι είναι το Graph Paper Programming;

Το Graph Paper Programming είναι μία εκπαιδευτική τεχνική που χρησιμοποιεί ένα πλέγμα (π.χ. 4×4), σαν χαρτί με τετραγωνάκια, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του προγραμματισμού ως σύνολο οδηγιών. Με τη βοήθεια ενός πίνακα, ο μαθητής προγραμματίζει τις κινήσεις ενός χαρακτήρα (σε αυτήν την περίπτωση, ένα “ρομποτάκι”) με στόχο να φτάσει στον προορισμό του, αποφεύγοντας τα εμπόδια. Μπορείτε να δείτε το παιχνίδι στο link: https://scratch.mit.edu/projects/535611402/

Το Σενάριο του Μαθήματος

Στο συγκεκριμένο μάθημα, τα παιδιά εργάστηκαν σε έναν πίνακα 4×4, στον οποίο τοποθετήσαμε ένα ψηφιακό ρομποτάκι (στο Scratch 3). Ο στόχος ήταν να προγραμματίσουν τις κινήσεις του έτσι ώστε να διασχίσει το πλέγμα, αποφεύγοντας τα εμπόδια και φτάνοντας στον τελικό προορισμό.

1. Ορισμός του Στόχου: Το ρομποτάκι έπρεπε να φτάσει σε ένα προκαθορισμένο τετράγωνο στον πίνακα. Στον δρόμο, υπήρχαν εμπόδια που τα παιδιά έπρεπε να αποφύγουν, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική σκέψη.

2. Σχεδιασμός Διαδρομής: Τα παιδιά, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού, σχεδίαζαν τη διαδρομή του ρομπότ, υπολογίζοντας πόσα τετράγωνα πρέπει να προχωρήσει και προς ποια κατεύθυνση.

3. Προγραμματισμός στο Scratch 3: Χρησιμοποιώντας το περιβάλλον του Scratch 3, τα παιδιά έδιναν εντολές όπως “προχώρησε μπροστά”, “στρίψε δεξιά” ή “πήγαινε αριστερά”. Το γραφικό περιβάλλον του Scratch ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό για την οπτικοποίηση των κινήσεων.

Τι μάθαμε στο Μάθημα

1.Βασικές Αρχές Προγραμματισμού: Τα παιδιά εισήχθησαν στις αρχές του προγραμματισμού, κατανοώντας έννοιες όπως η ακολουθία (sequence) και η δοκιμή-λάθος για την επίλυση προβλημάτων.

2.Συνεργασία και Επικοινωνία: Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να βοηθήσουν το ένα το άλλο, κάτι που τους βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τη λογική πίσω από τις κινήσεις.

3.Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Μέσα από την επίλυση του προβλήματος και τη δοκιμή διάφορων διαδρομών, τα παιδιά ενίσχυσαν την κριτική σκέψη τους και έμαθαν να σκέφτονται προσεκτικά πριν αποφασίσουν την επόμενη κίνηση.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.