ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

Το 2018 πρωτοκάναμε το πείραμα του Ερατοσθένη. Το 2019 το επαναλάβαμε. Μετά για δύο χρόνια το χάσαμε λόγω κορωνοϊού, αλλά σήμερα είμαστε ευτυχείς, γιατί το απολαύσαμε για τρίτη χρονιά με τα εκτάκια μας, πετυχαίνοντας μάλιστα και εκπληκτική ακρίβεια!

Το πείραμα του Ερατοσθένη έγινε τον 3ο αιώνα π.χ. και κατάφερε να υπολογίσει με εξαιρετική ακρίβεια την περιφέρεια και άρα την ακτίνα της γης, κάτι που φαντάζει αδιανόητο στις μέρες μας. Τιμώντας την εαρινή ισημερία, συμμετείχαμε σε ένα πείραμα που ουσιαστικά αναβίωσε το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη, το οποίο σύμφωνα με τους New York Times είναι από τα δέκα ομορφότερα πειράματα της Φυσικής. Η δράση αυτή συντονίστηκε σε εθνικό επίπεδο από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Αφού μελετήσαμε στην τάξη το αρχικό πείραμα του Ερατοσθένη, καθώς και το πλούσιο υλικό που μας παρείχε το ΕΚΦΕ αναζητήσαμε σε ιστοσελίδες τα στοιχεία που μας χρειάζονταν. Το κυρίως πείραμα έγινε στην αυλή του σχολείου, οπότε και καταφέραμε να υπολογίσουμε την ακτίνα της Γης  με σφάλμα μόνο 1,12% , το μικρότερο από τις τρεις χρονιές που έχουμε κάνει το πείραμα! Μπράβο μας!  Άξιο θαυμασμού πώς ο Ερατοσθένης το σκέφτηκε και το κατάφερε 2,5 χιλιετίες πριν!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.