Ε’ τάξη: Το ταξίδι της τροφής και το σώμα μας.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ήταν το θέμα που απασχόλησε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τους μαθητές της Ε’ τάξης: Έχτισαν την δική τους πυραμίδα διατροφής με βάση την ηλικία και την δραστηριότητά τους, υπολόγισαν τις θερμίδες και τις ομάδες τροφών που τρώνε κάθε μέρα και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους…

Μελέτησαν επίσης το πρόβλημα της σπατάλης φαγητού και το πρόβλημα της πείνας αξιοποιώντας υλικό της WWF…

Τα παιδιά καταχάρηκαν το πρόγραμμα, όπως έγραψαν τα ίδια, προβληματίστηκαν, δημιούργησαν και άλλαξαν συμπεριφορές που έχουν σχέση με την καθημερινή τους διατροφή…

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα εργαστήριο των παιδιών:

Στο 1ο εργαστήριο και με αφορμή την ενότητα της Φυσικής για το «Ταξίδι της τροφής» , οι μαθητές έτρεξαν μια εφαρμογή στον υπολογιστή συμπληρώνοντας την ηλικία τους και την δραστηριότητά τους και «έχτισαν» την προσωπική τους Πυραμίδα διατροφής. Αφού κατέγραψαν λεπτομερώς το διατροφικό τους πρόγραμμα για μία ημέρα, μέτρησαν τις θερμίδες που έλαβαν αποφασίζοντας μάλιστα να αλλάξουν κάποιες διατροφικές τους συνήθειες προς το καλύτερο.

Στο 2ο εργαστήριο, οι μαθητές συζήτησαν με την κα Τρίκα Μίρκα, οδοντίατρο, η οποία τους καθοδήγησε στους σωστούς τρόπους φροντίδας των δοντιών. Χωρισμένοι σε ομάδες οι μαθητές ανέλαβαν να ετοιμάσουν ερωτήσεις για να πάρουν συνέντευξη από την οδοντίατρο. Άλλες ομάδες ανέλαβαν να φτιάξουν αφίσες που να έχουν σχέση με την υγιεινή των δοντιών και άλλες σχετικά άρθρα για το site του σχολείου.

Στο 3ο εργαστήριο, με τη βοήθεια της κυρίας Βούλας Διαμαντή, τα παιδιά μετέφρασαν και σχεδίασαν την Πυραμίδα της Διατροφής στα Γερμανικά, μαθαίνοντας ταυτόχρονα και το αντίστοιχο λεξιλόγιο.

Στο 4ο εργαστήριο και με έναυσμα το μάθημα της Γεωγραφίας, οι μαθητές παρουσίασαν μια αγαπημένη συνταγή η οποία σχετιζόταν με την καταγωγή της οικογένειας τους (π.χ. Μικρασιάτικη, Ποντιακή, Κρητική) ή με τον τόπο τους. Το 5ο εργαστήριο το εμπνευστήκαμε από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και με γνώμονα τα κείμενα της γλώσσας μας συζητήσαμε για τη διατροφή στα χρόνια της Κατοχής, παρακολουθήσαμε την βραβευμένη ταινία «Το Ξυπόλητο Τάγμα», η οποία παρουσιάζει το παραπάνω θέμα και τα παιδιά προβληματίστηκαν ιδιαίτερα.

6ο εργαστήριο, το οποίο σχετιζόταν με την σπατάλη φαγητού στον σύγχρονο κόσμο. Τα παιδιά αφού παρακολούθησαν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό δημιούργησαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο παρουσιάζει τρόπους για την καταπολέμηση της σπατάλης φαγητού.

Στο 7ο και τελευταίο εργαστήριο, έγινε η ανατροφοδότηση και η αξιολόγηση του προγράμματος.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.