Άγιοι ; Ναι! Γιατί όχι ;

Στο μάθημα των Θρησκευτικών στη Στ’ τάξη του σχολείου μας εξετάσαμε την έννοια της λέξης “Ορθοδοξία”. Για να την κατανοήσουμε καλύτερα, μεταξύ άλλων, διαβάσαμε και τον ορισμό που δίνει ο Κάλλιστος Γουέαρ, Ορθόδοξος Επίσκοπος Διοκλείας-Μεγάλης Βρετανίας: “Ορθοδοξία είναι η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού και η εμπιστοσύνη στους αγίους της Εκκλησίας”. Επίσης, όπως είναι γνωστό, μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής, η Εκκλησίας μας τιμά τους Αγίους Πάντες. Τα παιδιά λοιπόν προσπάθησαν να καταλάβουν ποιοι είναι οι “Άγιοι” για την Εκκλησίας μας.

Για την ορθόδοξη Εκκλησία “άγιος” δεν είναι ο αλάνθαστος-αναμάρτητος. “Άγιος” είναι αυτός που συνειδητοποιεί τα λάθη του και αποφασίζει να τα διορθώσει. Αυτός που επιλέγει να αγωνιστεί ενάντια στα δικά του ελαττώματα ζητώντας τη βοήθεια του Θεού. Αυτός που δέχεται ελεύθερα και ανόθευτα όσα παρέδωσε ο Χριστός στους μαθητές Του και αποφασίζει να τα κάνει πράξη. Αυτός που ζει την επίγεια ζωή με το βλέμμα στραμμένο στην αιωνιότητα.

Το ότι στην Εκκλησία μας υπάρχουν αναρίθμητοι άγιοι, γνωστοί αλλά και άγνωστοι, είναι το αποτέλεσμα της Ανάστασης του Χριστού και του ερχομού του Αγίου Πνεύματος στη γη (γεγονός που γιορτάζουμε τη μέρα της Πεντηκοστής). Γι’ αυτό και οι δύο αυτές γιορτές συνδέονται και χρονικά μεταξύ τους.

Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι η αγιότητα δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, ούτε κάτι που αφορά μόνο τους ρασοφόρους. Είναι ένα δώρο του Θεού που το χαρίζει σε όλους όσοι το ζητήσουν ελεύθερα. Και φέρνει την απόλυτη χαρά!

Με τα παιδιά της Στ’ τάξης ετοιμάσαμε και αφιερώνουμε σε όλους σας το παρακάτω τραγούδι. Ο τίτλος είναι – τι άλλο ; – “Άγιοι”:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.