Ιστορικός περίπατος στο Ναύπλιο – Γ’ τάξη

Τα δύο τμήματα της Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκδρομή κάνοντας έναν ιστορικό περίπατο στο Ναύπλιο. Η πρώτη της στάση ήταν η «Πύλη της Ξηράς», η οποία κατασκευάστηκε το 1708 από το Γάλλο μηχανικό Λασάλ. Aποτελούσε τη μοναδική είσοδο της κάτω πόλης από τη στεριά και μάλιστα η πύλη έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου. Όποιος έμενε απ’ έξω ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός των τειχών, συνήθως στο προάστιο της Πρόνοιας. Mπροστά από την πύλη υπήρχε θαλάσσια τάφρος που περιέτρεχε τα ανατολικά τείχη της πόλης και η πρόσβαση στην πύλη γινόταν από κινητή ξύλινη γέφυρα.

Η επόμενη στάση μας ήταν μπροστά από το άγαλμα του Καποδίστρια, του σπουδαιότερου πολιτικού στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Γεννήθηκε το 1776 στην Κέρκυρα και σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, όμως τον κέρδισε η πολιτική και η διπλωματία. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής αυτοκρατορίας και αργότερα πρώτος Κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους στη μεταβατική περίοδο κατά την οποία η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων.  Δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στο κατώφλι του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα  στο Ναύπλιο από τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και τον ανιψιό του Γεώργιο.

Η επόμενη στάση στον περίπατο δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι μαθητές, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, έμαθαν πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της δολοφονίας του κυβερνήτη το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου  1831 και είδαν τη σφαίρα που προοριζόταν γι΄ αυτόν να  βρίσκεται ακόμη και σήμερα σφηνωμένη στη δεξιά πλευρά της εισόδου του ναού.

Η τελευταία στάση ήταν το Βουλευτικό.  Το καλοδιατηρημένο αυτό κτήριο χτίστηκε γύρω στα 1730, έχει μια μεγάλη αίθουσα και έναν ογκώδη τρούλο, τυπικό της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Από το φθινόπωρο του 1825 έως την άνοιξη του 1826 λειτούργησε ως τζαμί, όπου στεγάστηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Το κτίριο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς με την πάροδο του χρόνου. Το 1831  στέγασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το Ελληνικό Σχολείο, ενώ το ισόγειό του χρησιμοποιούνταν ως φυλακή. Το 1834, κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας, διεξήχθη η δίκη των δύο θρυλικών αρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα.
Σήμερα το Βουλευτικό έχει αποκατασταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί ως συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο. Η Δημοτική Πινακοθήκη του Ναυπλίου μεταφέρθηκε πρόσφατα στο ισόγειο του κτίσματος και διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή έργων ζωγραφικής σύγχρονων καλλιτεχνών. Αφού το ταξίδι στην ιστορία τελείωσε, ακολούθησε παιχνίδι στο πάρκο του Κολοκοτρώνη κάτω από τον φιλόξενο ίσκιο.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.