Πάσχα ανά τον κόσμο! Δ’ τάξη

Η τελευταία μέρα πριν τις διακοπές, δε θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένη στη γιορτή του Πάσχα! 

Αφού συζητήσαμε σε ποιο γεγονός είναι αφιερωμένη η κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, είπαμε να δούμε πώς γιορτάζουν το Πάσχα οι άνθρωποι έξω από τη χώρα μας. Ή μάλλον πώς θα το γιόρταζαν αν μπορούσαν να γιορτάσουν!!

Μιλήσαμε για πολλές περιοχές. Περισσότερη εντύπωση όμως μας έκαναν οι παρακάτω : 

1) Φλωρεντία:   Στη Φλωρεντία, ένα καλάθι με πυροτεχνήματα περνάει από ολόκληρη την πόλη, στο τέλος ο αρχιεπίσκοπος πυροδοτεί το καλάθι και έτσι χαρίζει ένα θέαμα πυροτεχνημάτων στο πλήθος. Το έθιμο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, εξασφάλιζε μια καλή συγκομιδή.

2) Πολωνία 

Στην Πολωνία τα αγόρια προσπαθούν να βρέξουν άλλους ανθρώπους. Το έθιμο αυτό συμβαίνει τη Δευτέρα του Πάσχα και προέρχεται από το 966 μ.Χ. από το βάπτισμα ενός πολωνικού πρίγκιπα.

3) Γαλλία, Haux 

Τη Δευτέρα του Πάσχα αν βρεθείτε στο Haux να είστε προετοιμασμένοι για φαγητό! Σύμφωνα με την ιστορία, από αυτήν την πόλη πέρασε ο Ναπολέων με τον στρατό του και έφαγαν εκεί ομελέτες. Αυτό άρεσε τόσο πολύ στον Ναπολέοντα που ζήτησε από τους κατοίκους να μαζέψουν αυγά και να φτιάξουν μια τεράστια ομελέτα την επόμενη μέρα για τον στρατό του. Ως αναβίωση αυτού, σερβίρεται κάθε χρόνο μια γιγαντιαία ομελέτα κάθε χρόνο στην πλατεία της πόλης.

4) Ισραήλ, Ιερουσαλήμ

Οι Χριστιανοί, στην πόλη όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς, γιορτάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή περπατώντας στο ίδιο μονοπάτι που περπάτησε και ο Ιησούς εκείνη την ημέρα. Μάλιστα, θέλοντας να δείξουν τον πόνο που υπέστη, κάποιοι φέρουν μαζί τους έναν σταυρό.

5) Κέρκυρα

Μπορεί αυτή η περιοχή να βρίσκεται εντός της χώρας μας, αλλά μας εντυπωσίασε πολύ! Ο εορτασμός στην Κέρκυρα είναι ξεχωριστός. Αφού ακούσαμε τα πένθιμα εμβατήρια της Μ. Παρασκευής (Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας, Πάσχα 2019, Albinoni Adagio. Corfu Philharmonic Orchestra, Easter 2019) είδαμε το έθιμο του Μ. Σαββάτου : ”Μπότηδες” .  Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 μ.μ. οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα με νερό (τους μπότηδες) από τα μπαλκόνια. Το έθιμο αυτό έχει δύο ερμηνείες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το έκαναν για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα πράγματα. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πετώντας τους μπότηδες, πετούσαν τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Οι ντόπιοι θα πουν ότι οι Κερκυραίοι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους. Η φασαρία των μπότηδων τελειώνει με τις Φιλαρμονικές να ξεχύνονται στους δρόμους παίζοντας χαρμόσυνη μουσική.

Τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάναμε ένα μικρό ταξίδι, με τα μέσα που είχαμε, και πραγματικά ήταν απολαυστικό! 

Ταξιδέψτε κι εσείς μαζί μας!

Καλή Ανάσταση!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.