“1821 βήματα σε 200 δευτερόλεπτα”

Σε αυτό τον πρωτότυπο μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης πήρε μέρος το σχολείο μας, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Αφών Μαλτέζου, τιμώντας τα 200 χρόνια από την κήρυξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Αφορμή υπέροχη που έδωσε το παραπάνω καταπληκτικό βίντεο

Οι μαθητές μας, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, περπάτησαν στην πόλη του Άργους 1821 βήματα περνώντας από τα σημαντικότερα σημεία – μνημεία της πόλης μας που συνδέονται με το 1821. Τα παιδιά ταξίδεψαν στο παρελθόν εντρυφώντας στην ιστορική γνώση και αντάλλαξαν πληροφορίες. Συνειδητοποίησαν ότι η ιστορία τελικά δεν είναι τόσο μακριά μας. Αποτελεί μάλλον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και είναι συνεχώς παρούσα για να μας θυμίζει τι αξίζει και τι όχι. Επισκέφθηκαν στην πόλη του Άργους την οικία του στρατηγού Μακρυγιάννη, την οικία Γόρδονος, την οικία Τσώκρη, τον ιστορικό ναό του Τιμίου Προδρόμου, καθώς και το αρχαίο θέατρο.

Τα πάντα όμως παίρνουν ζωή και “ντύνονται” πιο όμορφα όταν επενδύονται μουσικά! Οι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί μας δεν περιορίστηκαν στα αναμενόμενα: “Έντυσαν” τη δημιουργία τους με μουσικά κομμάτια αγαπημένα και αξεπέραστα: Τα “Μαλαματένια Λόγια” του Μαρκόπουλου, οι “Μπαξέδες” του Ανδριόπουλου και οι “Χοροί” του Σαββόπουλου μας θύμισαν για ακόμη μια φορά ότι η γνήσια ελληνική μουσική είναι βασική “τροφή” για την παγκόσμια ψυχή. Οι μαθητές μας έπαιξαν μουσικά όργανα, χόρεψαν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου και τραγούδησαν και το χάρηκαν με την καρδιά τους! Στο αρχαίο θέατρο υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν την ιστορία μας και θα κρατήσουν ψηλά τα ιδανικά μας. Το τελικό αποτέλεσμα το απολαύσαμε όλοι μας στο τρίλεπτο βίντεο που δημιουργήθηκε.

Συγχαρητήρια θερμά σε όλους τους συντελεστές κι ευχόμαστε από καρδιάς όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να θυμόμαστε την ιστορία μας κάθε στιγμή, έχει να μας διδάξει πολλά!

 

1821 – 2021 : 200 χρόνια αγώνα και δημιουργίας, 200 χρόνια πάλης με τον κατακτητή και πάλης με τον εαυτό μας, για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια δυνατή πατρίδα, περήφανη για τις ρίζες της και τα ιδανικά της.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.