“Τα ψέματα του Απρίλη” – Α’ τάξη

” Ο παππούς Χρόνος ντράπηκε για το εγγόνι του (τον Απρίλη) και δεν ήξερε τι να πει. Τον Απρίλη τον αγαπούσε, αλλά το σωστό ήταν να σκεφτεί κάποια τιμωρία. Μικρή βέβαια, γιατί μικρός ήταν και ο Απρίλης. Και σίγουρα με τα ψέματα ήθελε μόνο να παίξει”… Πρωταπριλιά του 2020 και από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Α’ τάξης δεν έλειψαν τα χαριτωμένα ψεματάκια που “απαιτούσε” η ημέρα!

Με αφορμή λοιπόν το έθιμο της Πρωταπριλιάς, οι μαθητές της Α’ Δημοτικού διάβασαν ένα μικρό απόσπασμα από το παραμύθι της γνωστής συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου “Τα παιδιά της Άνοιξης”. Σύμφωνα με αυτό το παραμύθι, ο Απρίλης, το δεύτερο παιδί της Άνοιξης και το τέταρτο εγγόνι του παππού Χρόνου, έχει τη φαεινή ιδέα να αραδιάσει στους φίλους του ένα σωρό ψεματάκια. Το αποτέλεσμα ; Μα να προκαλέσει φυσικά ένα σωρό μπλεξίματα! Ο παππούς Χρόνος αποφάσισε ότι αξίζει στον Απρίλη μια μικρή ποινή για αυτήν του τη συμπεριφορά, έστω και μικρή. Άλλωστε, μικρός ήταν κι Απρίλης και δεν είχε καταλάβει τι κακό προκαλούν τα ψέματά μας! Όταν όμως ο Χρόνος είδε τον Απρίλη αληθινά μετανιωμένο για το λάθος του, χάρηκε και σκέφτηκε ότι είχε έρθει η στιγμή να του κάνει κι αυτός ένα μικρό αστειάκι!

Στο τέλος του παραμυθιού τα παιδιά της Πρώτης διαπίστωσαν ότι το ψέμα δεν μπορεί ποτέ να λύσει κάποιο πρόβλημα, μάλλον δημιουργεί πολλά καινούρια! Άλλωστε η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, πάντα φανερώνεται. Γι’ αυτό, η μόνη μας ευκαιρία για αθώα μικρά ψεματάκια θα είναι η 1η Απριλίου κάθε έτους. Το συμφωνήσαμε!

Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.