Παγκόσμια Ώρα Κώδικα: Συνεργασία με την Technokids Hellas και τη Microsoft Hellas

Το σχολείο μας σε συνεργασία με την Technokids Hellas & την Microsoft Hellas
συμμετείχε στην Παγκόσμια Ώρα του Κώδικα!
Την εβδομάδα 4 – 10 Δεκεμβρίου, το μάθημα πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, των τάξεων (Δ’, Ε’ & Στ’) δημοτικού αφιερώθηκε στον Προγραμματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη! Οι μαθητές μας υλοποίησαν μια δραστηριότητα προγραμματισμού με το Minecraft Education. 
Ο κάθε μαθητής ολοκλήρωσε 1 διδακτική ώρα προγραμματισμού με αναφορές στην Τεχνητή Νοημοσύνη και παρέλαβε ΔΩΡΕΑΝ από την Technokids Hellas (Minecraft Global Training Partner) προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Minecraft Education για 10 δραστηριότητες και στο Academic Office 365 Online και αυτοκόλλητα.
Όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για να κατανοήσουν την επίδρασή της, να έχουν πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και να έχουν τη δυνατότητα να πλοηγούνται με ασφάλεια και σιγουριά σε έναν κόσμο που λειτουργεί από AI. Έτσι, το Minecraft Education δημιούργησε μια πρωτότυπη Ώρα του Κώδικα για να φέρει την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τάξεις, μέσω μιας εύκολης και διασκεδαστικής εμπειρίας προγραμματισμού.
Το Minecraft Hour of Code: Generation AI προσκαλεί τους μαθητές να ταξιδέψουν στο χρόνο για να εξερευνήσουν χρήσιμες εφευρέσεις που βασίζονται σε AI. Οι μαθητές θα αποκτήσουν δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα και την υπολογιστική σκέψη με τον προγραμματισμό μέσα από τις εφαρμογές MakeCode Blocks ή/και Python. Με το Minecraft Hour of Code όλοι οι μαθητές μπορούν να μάθουν τα βασικά του προγραμματισμού και πώς να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Οι μαθητές θα εξερευνήσουν τις θεμελιώδεις αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης (τι είναι, πώς λειτουργεί, πού χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή), πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη δημιουργία και την επανάληψη ιδεών και τις πιθανές επιπτώσεις της στην κοινωνία. Μέσω της εκμάθησης των αρχών της υπεύθυνης αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα κατανοήσουν τη σημασία του απορρήτου, της δικαιοσύνης και της υπευθυνότητας.
Το Minecraft Education είναι μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική λύση, με ευκαιρίες για διαφοροποιημένη και μαθητοκεντρική διδασκαλία, με πρότυπα συμπερίληψης και επαγγελματικό προσανατολισμό.

Τι είναι η Ώρα του Κώδικα;Η Ώρα του Κώδικα είναι μια εισαγωγή στον προγραμματισμό, η οποία αποσκοπεί στο να παροτρύνει τους μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις γύρω από τον κώδικα με το σύνθημα «όλοι μπορούν».Κάθε μαθητής πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει κώδικα, ο οποίος βοηθά στην καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, λογικής και δημιουργικότητας. Οι μαθητές που ξεκινούν από νωρίς την ενασχόλησή τους με τον προγραμματισμό, μπορούν να θέσουν θεμέλια για μια επιτυχημένη μελλοντική σταδιοδρομία. Οι γνώσεις coding είναι από τις βασικές δεξιότητες που θα πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος τον 21ο αιώνα. 
Τι σημαίνει κώδικας; Γνωρίζετε ότι κάθε αλληλεπίδραση ανάμεσα σε άνθρωπο και υπολογιστή γίνεται μέσα από τον Κώδικα; Είτε χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, το tablet, το κινητό, ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, ο κώδικας είναι εκεί! Μπορεί να μην τον βλέπουμε, αλλά υπάρχει. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, βρίσκεται παντού και είναι απαραίτητος στην καθημερινή επαφή με την τεχνολογία. «Προγραμματίζω» ή αλλιώς «δημιουργώ έναν κώδικα», σημαίνει να δίνω οδηγίες στον υπολογιστή τι να κάνει μέσα από εντολές, στις οποίες ανταποκρίνεται.