“Όχι στη βία” – Γ’ τάξη

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολικής  βίας και του εκφοβισμού ( school bullying) . Με αφορμή αυτήν την ξεχωριστή μέρα, τα δύο τμήματα της Γ’ Δημοτικού, υπό τον συντονισμό των εκπαιδευτικών τους, κ. Λαγουρού Παναγιώτη και κ. Μούγιου Ιριλένας, ενημερώθηκαν για το τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, σε ποιες μορφές διακρίνεται, ποια είναι τα αίτια και οι συνέπειές του, καθώς και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με τον Olweus , ένας μαθητής εκφοβίζεται ή θυματοποιείται όταν υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενες επιθετικές ενέργειες των συμμαθητών του. Κάθε απειλητική συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί εκφοβιστική. Όπως υπάρχουν διαφορετικές μορφές βίας, έτσι και ο σχολικός εκφοβισμός εκδηλώνεται μέσα από διαφορετικές μορφές. Οι πιο συχνές  μορφές σχολικού εκφοβισμού είναι ο άμεσος ή σωματικός εκφοβισμός , ο λεκτικός εκφοβισμός , ο έμμεσος ή σιωπηλός εκφοβισμός , ο ρατσιστικός εκφοβισμός , ο οπτικός εκφοβισμός , ενώ ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει ο διαδικτυακός εκφοβισμός . Στα εκφοβιστικά επεισόδια συμμετέχουν οι θύτες , οι οποίοι εκφοβίζουν τα θύματα  που εκφοβίζονται και οι παρατηρητές  οι οποίοι παρακολουθούν τα επεισόδια εκφοβισμού. Με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού ενημερωθήκαμε για τον ρόλο του θύτη, του θύματος  αλλά και για τον πολυσήμαντο ρόλο του παρατηρητή.

Αφού ενημερωθήκαμε, προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε τόσο για τα αίτια εμφάνισης του σχολικού εκφοβισμού, όσο και για τους τρόπους  της πρόληψης και  της αντιμετώπισής του, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε ήταν το εξής : “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ” .  Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της φράσης που γράψαμε με μεγάλα γράμματα στα πλαίσια μιας  ενδιαφέρουσας  καλλιτεχνικής δραστηριότητας  που κάναμε για να περάσουμε κι εμείς το δικό μας μήνυμα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.