Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Unesco, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 λοιπόν, στα Εκπαιδευτήρια Μαλτέζου, η Β’ τάξη τίμησε τη δική μας μητρική γλώσσα, την ελληνική. Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη στον κόσμο που ομιλείται τουλάχιστον επί 4.000 χρόνια. Το γεγονός αυτό, της συνεχούς και αδιάκοπης ομιλίας της γλώσσας μας, αποδεικνύεται από το ότι ακόμα και σήμερα μιλάμε την ίδια γλώσσα με αυτήν που μιλούσαν την εποχή του Ομήρου. Κι αυτό, διότι όλες οι ομηρικές λέξεις έχουν διασωθεί στην παραγωγή λέξεων και κυρίως στις σύνθετες.

Αυτό είναι και το μεγάλο μυστικό για να την κατανοήσουμε. Μπορεί να λέμε νερό, αλλά τα σύνθετα και τα παράγωγα σχηματίζονται με τη λέξη «ύδωρ» ( υδραγωγείο , υδρογόνο, αφυδάτωση ).

Λέμε πόνος, που λεγόταν «άλγος», και έτσι έχουμε τα αναλγητικά φάρμακα,

δείπνο< δόρπον /επιδόρπιο

βάρος< άχθος  / αχθοφόρος

απομακρύνω < αλέξω /Αλέξανδρος, αλεξικέραυνο

πλοίο < ναυς / ναύτης  , ναυτιλία …

Β: Μητρική γλώσσα

 

Τα δευτεράκια λοιπόν ταξίδεψαν στο χρόνο. Αναγνώρισαν ελληνικά γράμματα σε πινακίδες της μυκηναϊκής εποχής, προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν το δίσκο της Φαιστού και έμαθαν να γράφουν το όνομά τους στη Γραμμική Β!

Και για του λόγου το αληθές … :

Συγχαρητήρια για την όμορφη ιδέα!

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ, βάζοντας τον κωδικό του παιδιού σας.

Αρέσει σε %d bloggers: