Ο μικρός Γαβριήλ και η γερόντισσα Γαβριηλία

Σήμερα Τρίτη, 26/3/2019, είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο χώρο του σχολείου μας το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο. Με αφορμή τη σημερινή γιορτή της σύναξης του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ο μητροπολίτης μας μας μίλησε για τις ζωές δύο ξεχωριστών ανθρώπων, του παιδομάρτυρα Γαβριήλ και της γερόντισσας Γαβριηλίας.

Ο παιδομάρτυρας Γαβριήλ καταγόταν από ένα χωριό της Πολωνίας και ανήκε σε μια ορθόδοξη ευσεβή οικογένεια αγροτών. Ο Γαβριήλ έτρεφε μεγάλη αγάπη για το Χριστό και σε ηλικία μόλις 6 ετών μαρτύρησε για την πίστη του, όταν ο άρχοντας της περιοχής τον απήγαγε και τον βασάνισε. Το σώμα του μικρού, αλλά μάλλον τελικά τόσο μεγάλου αγίου, βρίσκεται άφθαρτο μέχρι και σήμερα και επιτελεί θαύματα. Ο “μικρός” μάλιστα Γαβριήλ θεωρείται στην Πολωνία προστάτης όλων των παιδιών.

Η γερόντισσα Γαβριηλία γεννήθηκε το 1897 στην Κωνσταντινούπολη. Αγάπησε κι αυτή από μικρή το Χριστό. Μεγάλωσε, σπούδασε, εργάστηκε για μερικά χρόνια στην Αθήνα αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην εξωτερική ιεραποστολή, στην περιοχή της Ινδίας αλλά και αλλού. Τα τελευταία χρόνια του βίου της τα πέρασε στην Αθήνα, αποτελώντας ένα μεγάλο πρότυπο αλληλεγγύης και προσφοράς, σε ανθρώπους που θεωρούνταν σχεδόν “χαμένοι” για την κοινωνία. Αυτό που τόνιζε πάντα ήταν ότι στη ζωή της ήξερε να επικοινωνεί με όλους τους ανθρώπους χάρη στη γνώση 5 γλωσσών: με το χαμόγελο, με τα δάκρυα, με το άγγιγμα, με την προσευχή και με την αγάπη, την Αγάπη που δίδαξε ο Χριστός και που όλοι μας αναζητούμε!

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νεκτάριο για την αγάπη και την απλότητά του, με την οποία ξέρει πάντα να “κερδίζει” τα παιδιά!

 

Αρέσει σε %d bloggers: