«Ο ήρωας του πίνακα. Εγώ»;

Μία πολύ ευχάριστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν πριν λίγες μέρες οι μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου μας. Οι εμψυχώτριες του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, Έλενα Βλαχογιάννη και Βίκυ Μουστάκα, υλοποίησαν το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Ο ήρωας του πίνακα. Εγώ ;» σε συνεργασία με τη Στ’ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Μαλτέζου. Το πρόγραμμα αυτό έλαβε χώρα στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.

Η διαδικασία ξεκίνησε με παιχνίδια και ασκήσεις γνωριμίας. Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και τους δόθηκε προς επεξεργασία-μελέτη ένας πίνακας ζωγραφικής. Κλήθηκαν να παρουσιάσουν το θέμα του πίνακα, να αφηγηθούν μια ιστορία σε σχέση μ’ αυτό και να δώσουν ένα δικό τους τέλος, διαφορετικό από αυτό που προτείνει ο ίδιος ο πίνακας.

Στη συνέχεια, τα παιδιά επεξεργάστηκαν το χώρο της Πινακοθήκης, τον περιέγραψαν, τον σχολίασαν και στο τέλος ζωγράφισαν σε χαρτί του μέτρου εικόνες που τους εντυπωσίασαν από αυτόν το χώρο.

Η όλη διαδικασία ήταν όντως απολαυστική για τα παιδιά. Ενεργοποίησαν την παρατηρητικότητά τους καθώς και την πλούσια φαντασία τους, δραματοποίησαν σκηνές με πρόσωπα από τους πίνακες που εκτίθενται στην Πινακοθήκη και συνειδητοποίησαν πόσο ευχάριστος και οικείος μπορεί τελικά να αποδειχτεί ένας τέτοιος χώρος μέσα από τις κατάλληλες παιδαγωγικές τεχνικές.

Ευχαριστούμε πολύ την κα. Έλενα Βλαχογιάννη και την κα. Βίκυ Μουστάκα για τη δημιουργική τους καθοδήγηση!

 

Αρέσει σε %d bloggers: