«ΟΧΙ, δεν θα πάρω, ευχαριστώ»!

Η Δ’ τάξη του σχολείου μας υλοποίησε αυτές τις μέρες ένα εξαιρετικά χρήσιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα μαγικά φίλτρα στη ζωή μας». Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Ελπίδα Ζωής» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ του νομού μας. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ολοκληρώνεται σε δύο δίωρες συναντήσεις, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από θέματα εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών (ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, κάπνισμα, διαδίκτυο), καθώς και την εκμάθηση των δεξιοτήτων στη λήψη αποφάσεων.

Στην πρώτη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/1/2018 στο χώρο του σχολείου μας,  τα παιδιά της Δ’ τάξης έμαθαν τι εννοούμε με τον όρο «εξάρτηση», από ποιους παράγοντες κινδυνεύουμε να εξαρτηθούμε και με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες εξαρτήσεις που απειλούν την ψυχοκοινωνική αλλά και σωματική μας υγεία.

Στη δεύτερη συνάντηση, σήμερα Τετάρτη 17/1/2018, οι μαθητές αρχικά παρουσίασαν τον εαυτό τους συμπληρώνοντας ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες και περιέγραψαν μια άσχημη εθιστική κατάσταση. Ύστερα, η υπεύθυνη του προγράμματος, κα. Μάρκου Δέσποινα, διάβασε στα παιδιά ένα παραμύθι του Τζιάνι Ροντάρι, σχετικό με το θέμα των εξαρτήσεων και ακολούθησε συζήτηση γύρω από αυτό.

Μέσω της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου γνώρισαν ποια είναι τα συγκεκριμένα στάδια που εμπεριέχει ένα πρόβλημα, καθώς και διάφορους τρόπους αντιμετώπισής του. Τέλος, αφού είχαν καταρτιστεί θεωρητικά, προχώρησαν σε μια βιωματική διαδικασία. Σε κάθε ομάδα δόθηκε ένα υποθετικό σενάριο – πρόβλημα και οι μαθητές κλήθηκαν να περιγράψουν τα στάδια που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για να φτάσουν στην επίλυσή του.

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του προγράμματος, κα. Μάρκου, για τις πολύ χρήσιμες δεξιότητες με τις οποίες εφοδιάστηκαν τα παιδιά.

Αρέσει σε %d bloggers: