ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

H εαρινή ισημερία είναι το αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.

Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου (20 Μαρτίου το 2023) για το βόρειο ημισφαίριο και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Την μέρα της εαρινής ισημερίας από το 2018 αναβιώνουμε το πείραμα του Ερατοσθένη ακολουθώντας την μεθοδολογία του Ερατοσθένη αλλά χρησιμοποιώντας και σύγχρονες εφαρμογές.

Το πείραμα του Ερατοσθένη έγινε τον 3ο αιώνα π.χ. και κατάφερε να υπολογίσει με εξαιρετική ακρίβεια την περιφέρεια και άρα την ακτίνα της γης, κάτι που φαντάζει αδιανόητο στις μέρες μας. Τιμώντας την εαρινή ισημερία, συμμετείχαμε σε ένα πείραμα που ουσιαστικά αναβίωσε το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη, το οποίο σύμφωνα με τους New York Times είναι από τα δέκα ομορφότερα πειράματα της Φυσικής. Η δράση αυτή συντονίστηκε σε εθνικό επίπεδο από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Φέτος, χρησιμοποιήσαμε έναν στύλο που προορίζουμε να χρησιμοποιήσουμε για την περίφραξη του σχολείου. Τα παιδιά τον αλφάδιασαν αφού μέτρησαν το μήκος του και τον συγκράτησαν κατακόρυφα και στην συνέχεια μέτρησαν την σκιά του την σωστή στιγμή, δηλαδή στις 12:36. Με λίγους υπολογισμούς και την σωστή χρήση της τεχνολογίας, καταφέραμε να μετρήσουμε την ακτίνα της γης με ακρίβεια 2,4%. Και του χρόνου!

 

 

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.