Μήπως να τσιμπήσουμε κάτι ;

«Τι να τσιμπήσει ένα παιδί που βρίσκεται σε ένα παιδικό πάρτυ και θέλει να προσέξει τη διατροφή του»; «Πόσες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χρειάζεται καθημερινά ένα παιδί για να καλύψει τις ανάγκες του σε ασβέστιο»; Τα δύο τμήματα της Α’ τάξης του σχολείου μας ασχολήθηκαν αυτές τις μέρες με το μείζον θέμα της διατροφής. Η διατροφή είναι ένα θέμα που απασχολεί – ή τουλάχιστον θα έπρεπε να – μας απασχολεί όλους. Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμη πιο κρίσιμα όταν μιλάμε για τη διατροφή των παιδιών.

Οι μαθητές λοιπόν έπαιξαν ένα παιχνίδι με σκοπό να ενημερωθούν για τα σωστά και τα λάθη που αφορούν τη διατροφή τους. Το παιχνίδι αυτό αποτελείται από πορτοκαλί και πράσινες αριθμημένες κάρτες. Οι πορτοκαλί κάρτες θέτουν ερωτήματα και οι πράσινες κάρτες δίνουν τις αντίστοιχες απαντήσεις. Το κάθε παιδί διαλέγει μια πορτοκαλί κάρτα και διαβάζει στους υπόλοιπους την ερώτηση. Ύστερα, οι υπόλοιποι μαθητές δίνουν τις δικές τους απαντήσεις – ιδέες. Στο τέλος, ένα παιδί παίρνει την πράσινη κάρτα που αντιστοιχεί στην ερώτηση και διαβάζει ενώπιον όλων την επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να επαληθεύσουν αν οι προηγούμενες ιδέες τους ήταν σωστές ή όχι. Οι ήρωες των καρτών που «συζητούν» μεταξύ τους για θέματα διατροφής είναι ο «Άλκης» και η «Κλαίρη», δυο παιδιά στην ηλικία των 10 ετών περίπου.

Το παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκε από το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο “youthlife” σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία «Φαρμασερβ – Lilly». Το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό, καθώς συμμετείχαμε στο πρόγραμμα “youthpower” που διοργάνωσε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και τους εφήβους σε θέματα κρίσιμα για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο έχει ως θέμα τη διατροφή, είναι κατάλληλο για τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού. Έτσι, οι μικροί μας φίλοι είχαν τη χαρά να παίξουν, να εκφράσουν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους και να ενημερωθούν ακόμη περισσότερο για ένα θέμα που τους αφορά καθημερινά.

Καλή επιτυχία λοιπόν στις διατροφικές επιλογές όλων μας!

Για τις σχετικές φωτογραφίες πατήστε εδώ, βάζοντας τον κωδικό του παιδιού σας.

Αρέσει σε %d bloggers: