Για 2η χρονιά το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή μας!

Για 2η χρονιά, η εαρινή ισημερία τιμήθηκε με ένα ξεχωριστό τρόπο από τους μαθητές της Στ’ τάξης του σχολείου μας. Συμμετείχαμε σε ένα πείραμα που ουσιαστικά αναβίωσε το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη, που σύμφωνα με τους New York Times είναι από τα δέκα ομορφότερα πειράματα της Φυσικής. Η δράση αυτή συντονίστηκε σε εθνικό επίπεδο από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών και το Αστεροσκοπείο Αθηνών https://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο από την Ελληνογερμανική Αγωγή http://eratosthenes.ea.gr/en.

Το πείραμα εκτελέστηκε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Βήμα πρώτο: Βρήκαμε την ακριβή ώρα που ο Ήλιος ήταν στο ζενίθ του: 12:38.

 

Βήμα δεύτερο: Βρήκαμε την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό: 4.181χλμ

 

Βήμα τρίτο: Στην αυλή του σχολείου μας, εφοδιασμένοι με αλφάδι, μοιρογνωμόνιο και μετροταινία μετρήσαμε τη σκιά του στύλου του βόλεϊ που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου μας καθώς και το ύψος της, ακριβώς στις 12:38. Διαπιστώσαμε με το αλφάδι ότι ο στύλος είναι κατακόρυφος. Με τα στοιχεία αυτά, υπολογίσαμε τη γωνία που αντιστοιχεί στην απόστασή μας από τον Ισημερινό. Μια αναγωγή στην μονάδα μας έδωσε την περιφέρεια της γης και βέβαια την ακτίνα της.

 

 

Μπράβο μας! Η ακτίνα της Γης υπολογίστηκε με σφάλμα μόνο 3,6% ! Άξιο θαυμασμού πώς ο Ερατοσθένης το σκέφτηκε και το κατάφερε 2,5 χιλιετίες πριν!

Για τις σχετικές φωτογραφίες πατήστε εδώ, βάζοντας τον κωδικό του παιδιού σας.

Αρέσει σε %d bloggers: