Για την ψυχική υγεία των εφήβων!

Καλή χρονιά!!

Με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ψυχική υγεία των παιδιών μας, και συγκεκριμένα των εφήβων, ξεκίνησαν τα Εκπαιδευτήρια Αφών Μαλτέζου το 2018. Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»,  σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής ,  διοργάνωσαν σήμερα Σάββατο, 13/1/2018 στο σχολείο μας, ημερίδα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , με θέμα την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού. Ομιλητές ήταν ο κ. Αλέξανδρος Καλαβρής (ψυχολόγος) και η κα. Ελένη Ευαγγελινού (σύμβουλος ψυχικής υγείας).

Οι ομιλητές μας παρουσίασαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί στο σχολικό περιβάλλον και περιλαμβάνει 8 θεματικές ενότητες. Το πρόγραμμα ονομάζεται «youth health» και πραγματεύεται τρόπους πρόληψης ιδιαίτερα επικίνδυνων συμπεριφορών των εφήβων, όπως είναι το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, τα τυχερά παιχνίδια, ο εθισμός στο διαδίκτυο, ο εκφοβισμός, οι διαταραχές πρόσληψης της τροφής, το άγχος κ.ά..

Η εφηβεία είναι αδιαμφισβήτητα μια κρίσιμη περίοδος για τον άνθρωπο, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του. Σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο τα ίδια τα παιδιά-έφηβοι, καθώς και οι ενήλικες του περιβάλλοντός τους (γονείς και εκπαιδευτικοί) να κατέχουν τις κατάλληλες τεχνικές, ώστε να οδηγηθούν τα παιδιά, όσο το δυνατόν πιο ομαλά, στην ενήλικη περίοδο της ζωής τους.

Η σημερινή επιμόρφωση βοήθησε εμάς τους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουμε τρόπους προσέγγισης των μαθητών μας στη φάση της εφηβείας, κατά την οποία προσπαθούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Μάθαμε λοιπόν ότι οι επικίνδυνες συμπεριφορές που πιθανόν παρουσιάσουν οι έφηβοι, δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν. Μας καθιστούν όμως υπεύθυνους και μας «υποχρεώνουν» να χρησιμοποιούμε υποστηρικτικούς τρόπους επικοινωνίας. Αν κατορθώσουμε να επικοινωνούμε αρμονικά με τους εφήβους, τότε η κάθε αρνητική συμπεριφορά και το κάθε αρνητικό συναίσθημα θα σταματήσουν πια να αποτελούν εφιάλτη.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του προγράμματος για την ενημέρωση που μας πρόσφεραν!

Αρέσει σε %d bloggers: